Hur underhåller man sin kedja

Att ha en ren och välsmord kedja förlänger livslängden på din drivlina oerhört mycket. Detta är lika viktigt om du har en cykel utan växlar eller en cykel med många växlar.

Om man struntar i sin kedja och kör tills den ger upp kommer detta att ske långt mycket tidigare än om du underhållen den. Till sist går kedjan helt enkelt av av det stora slitaget som uppstår när kedjan inte är inoljad. Dessutom kommer kedjan att utöva ett mycket större slitage på andra slitdelar på cykeln.

  1. Förberedelser; ta fram följande: trasa, avfettningsmedel, en gammal tandborste, kedjeolja.
  2. Spola av kedjan med vatten för att få bort den grövsta smutsen. Låt kedjan sedan torka genom att vänta eller torka av den.
  3. Spraya kedjan med avfettningsmedel. Låt det verka en stund. Tänk på att kedjan inte skall vara fuktigt eftersom många avfettningsmedel inte fungerar då.
  4. Använd trasan för att torka av kedjan. Du kommer snabbt att se skillnaden! Om inte kedjan känns helt ren kan du upprepa proceduren.
  5. Med en ren kedja är det dags att göra rent dreven både fram och bak. Lägg på avfettning och torka av. Här kan du med fördel använda en tandborste för att komma åt enkelt mellan dreven framförallt i kassetten där bak.  Har du en cykel med utanpåliggande växlar, passa på att göra rent trissorna som sitter i växeln.
  6. Droppa olja på och i länkarna i kedjan. Här gäller det att ta lagom. Det ska inte bli kladdigt samtidigt som det är viktigt att länkarna inte är för torra.  Gå från länk till länk och torka sedan av med trasan.
  7. Kontrollera kedjan genom att dra runt tramporna. Känns kedjan bra? Om den känns torr – applicera lite mer olja. Kedjan ska inte kännas oljig eftersom detta bara kommer binda mer smuts. 
  8. Nu har du en drivlina som kommer gå många mil till utan gnissel och du har verkligen förlängt livslängden på delarna på din cykel.
Fick du svar på din fråga? Tack för din feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss