Vad är fördelarna med slanglösa däck?

Oavsett om du cyklar 100% asfalt eller om du ibland tar några genvägar på grus är valet av däck det som påverkar din cykelupplevelse allra mest. Däcken påverkar bekvämlighet och dämpning, bromsförmåga, styrförmåga och svängar och kanske framförallt effektivitet och rullmotstånd. Läs gärna hela vår artikel om slanglösa däck till landsvägscykling här.

En av de största fördelarna med slanglösa däck är att man får ett mycket bättre punkteringsskydd när tätningsvätska ersätter den så känsliga inre slangen. När punktering uppstår i en slang pyser som bekant normalt luften ur. När du får punktering med ett slanglöst däck kör man helt enkelt bara vidare och låter tätningsvätskan fixa problemet. Ibland får man pumpa upp däcket en eller två gånger och cykla på ett tag, men till sist brukar det vara löst.

Nästa fördel gäller lufttrycket. Med slanglösa däck kan man köra med lägre lufttryck. Tvärtemot vad många tror är inte extremt hårt pumpade däck alltid det som ger det absolut lägsta rullmotståndet. Det kan hjälpa att ha lite mer följsamhet i däckets profil så att däcket lättare kan fånga upp vägbanans små ojämnheter och därmed minskar friktionen och energiförlusten.

Slanglösa däck monteras med extremt små toleransvariationer. Det innebär att däcket sitter tightare på fälgen och är därmed svårare att få på. Det är dock detta som gör att de fungerar så bra. Dessutom innebär det att däcken inte åker av fälgen vid punktering vilket ökar säkerhet

Fick du svar på din fråga? Tack för din feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss