Hur känner jag igen ett phishingförsök på mail eller sms?

Felstavningar och dålig grammatik: Phishingmeddelanden innehåller ofta felstavningar och dålig grammatik. Seriösa mejl skrivs och kontrolleras professionellt, medan phishingmejl ofta är översatta av en automatisk tjänst. Om du märker att ett meddelande innehåller felstavningar och underlig grammatik så kan det vara ett phishingförsök.

Länkar i mejl och sms:Om ett misstänkt phishingmeddelande innehåller länkar; klicka inte på länken. Var framförallt uppmärksam på länkar som inkluderar .exe-filer, som ofta används i phishingförsök.

Hot:Har du någonsin fått ett hot i ett mejl? Om du får ett hot om att ditt konto kommer att stängas ner om du inte besvarar meddelandet eller om du inte lämnar ut känslig information så kan det vara ett phishingförsök.

Fejkade hemsidor eller företag: Bedragare använder ofta grafik från etablerade företag i sina försök att hämta hem känslig information. Webbadresser är ofta snarlika men något annorlunda från den verkliga webbadressen. Var uppmärksam på avsändaren och granska grafik och webbadresser noggrant.

Bluffmejl och spoofing: Ett mejl är en kombination av ett textdokument och en webbsideslayout. En person med rätt verktyg kan ändra textdelen och istället fylla i en falsk text, som i sin tur kan användas för att utge sig för att vara någon annan (till exempel en annan avsändare). Innehållet i dessa mejl kan se mer eller mindre äkta ut. Utöver felstavningar och dålig grammatik, bör du därför vara uppmärksam på om mejlets utseende och känsla matchar avsändaren eller om mejlet handlar om något som inte har med företaget/avsändaren att göra. Bedragaren försöker få mottagaren att göra något, så som att klicka på en länk (som leder till en falsk webbsida), svara på mejlet eller till och med ringa ett telefonnummer som anges i mejlet.

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett phishingförsök skall du kontakta Klarnas kundtjänst. Du når Klarna antingen via chat på www.klarna.se eller per telefon på 08 120 120 10.

Vi rekommenderar: Klarna Smooth App

Klarnas App är ett fantastiskt sätt att hantera betalningar, fakturor, påminnelser och returer. Vi rekommenderar starkt att du laddar ner den. Läs mer och ladda ner här.