Lumen, Lux och Candela - vad betyder det?

Först och främst vill vi poängtera att det finns mängder av saker som avgör hur väl en lampa passar just dig. Att enbart stirra sig blind på något av måtten nedan är sällan en bra väg framåt.

Lumen – den ljusmängd lampan avger

Lumen är ett mått på hur mycket ljus lampan avger. Det har inget att göra med hur ljuset sprids, och inte heller att göra med hur mycket ljus som når något visst objekt på något visst avstånd. Detta betyder att det är ett bra mått om man säljer LED-ljuskällor, men ett lite sämre mått om man skall köpa en cykellampa. Om du köper en lampa med högt lumen-tal men dålig optik kommer inte så mycket av ljuset att nå dit du vill. En del lampor har också höga lumental – i perfekta laboratoriemiljöer. I verkligheten är dess lumental mycket lägre.

Lux – den ljusmängd som träffar ett objekt en bit bort

Lux är egentligen ett bättre mått utifrån dina behov som cyklist. Det anger hur mycket ljus – hur många lumen per kvadratmeter – som träffar ett objekt. Vanligtvis brukar man använda ett avstånd på 10 meter – men det spelar egentligen ingen roll. Förhållandet handlar om ljusmängden per ytenhet oavsett avstånd. För att uppnå samma ljusmängd lite längre bort krävs alltså bättre optik som koncentrerar ljuset ännu mer.

Candela – den ljusmängd som lampan skickar iväg

Candela är på vanlig svenska hur mycket ljus som kommer flygande genom luften. Candela är alltså Lumen + optiken som sprider eller koncentrerar ljuset. Detta mått är ju ännu mer förvirrande och det är väldigt få tillverkare som anger cykellampans kraft i Candela. Glöm det helt enkelt 🙂

För den vetgiriga

Läs mer om skillnaden mellan de olika måtten i vår artikel Lux, Lumen och Candela för cykelbelysning – vad är skillnaden.

Fick du svar på din fråga? Tack för din feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss