Hur viktigt är mönstret?

• Kortfattat kan man säga att ju mer mönster du har, desto mer grepp du har. Desto mer grepp du har, desto högre rullmotstånd får du. Ett däck med mindre mönster rullar alltså lättare, men har sämre grepp.

Vi delar in våra däck i tre mönstertyper:

Minimalt/slicks - när du endast cyklar på asfalt/landsväg.
    Allround - för blandad cykling. Detta passar de allra flesta cyklister bäst.
    Grovt - primärt för mountainbikes, men också all annan cykling på stökiga underlag. Har du en rejäl skogsstig du behöver ta dig igenom på vägen till jobbet är dessa däck bäst för dig.

Tips!

När du valt en av de tre mönstertyperna anger du det enkelt i filtret "Mönstertyp", och vips ser du bara de däck som passar dig. Filtrena visar i högerspalten på datorn. I mobilen klickar du på knappen "Filtrera" precis ovanför produktlistan.

Rätt mönster på ett cykeldäck är alltså allt från viktigt till helt avgörande. Det är lite olika beroende på vilket cykel och vilket underlag du cyklar på. Mönstret påverkar rullmotstånd, grepp, stabilitet och bromsförmåga.